Salibandy-mukava harrastus

Salibandy eli sähly on mukava sisätiloissa pelattava mailapeli, joka on saanut alkunsa 1960-luvun lopun Ruotsista Göteborgissa, jossa alkuun opiskelijat pelasivat salibandya muistuttavaa lajia muutamalla kenttäpelaajalla ja ilman maalivahtia.

Salibandy muistuttaa niin jääkiekkoa, katukiekkoa kuin jääpalloakin ja sana bandy keksittiin vuonna 1985 ruotsin kielen sanasta joka tarkoittaa jääpalloa. Lajin alkuaikoina puhuttiin usein myös pelkästään sählystä, jota ei nykyään ainakaan ammattimaisesta pelistä käytetä. Puhuttaessa sählystä tarkoitetaan nykyisin ei niin vakavaa kaveri/työporukoissa pelattavaa peliä, joka on enemmän kuntoilumuoto kuin vakavasti otettava laji. Sählyn säännöt myös hieman eroavat itse salibandyn säännöistä, josta on jalostunut iso laji jota pelataan niin miesten kuin naisten liigoissa, maajoukkuetoimintaa ja MM-kisoja.

Kuten sanottu, laji sai siis alkunsa Ruotsista ja Ruotsia pidetäänkin lajin keksijänä. Ja tänä päivänä monet ruotsalaiset joukkueet ovat yhä maailman huippuja, Suomen ja Sveitsin lisäksi. Ensimmäinen salibandyseura perustettiin Ruotsissa vuonna 1979. Ruotsin salibandyliitto sai päivävalon vuonna 1981. Ja 80-luvun alusta lähtien on salibandya pelattu kansallisella tasolla. Suomen oma lajiliitto tuli syyskuussa 1985. Tämä on jotenkin poikkeuksellisen hassu tilanne siinä mielessä, ettei Suomessa ollut ehditty pelata ensimmäistäkään peliä ennen liiton perustamista. kaksi päivää liiton syntymisen jälkeen Suomi pelasi ensimmäisen ottelunsa Ruotsia vastaan ja hävisi kuin Haminan akat, 13-1. Aluksi Suomessa pelasi vain kolme seuraa, jotka olivat mukana perustamassa lajiliittoa. Kansallisella tasolla salibandyliiga pyörähti käyntiin vuonna 1986 jolloin mukana oli jo kymmenen joukkuetta. Tämä oli viimeinen niitti erottamaan sählyn ja salibandyn.

Salibandy on vauhdikas laji, jota pääsee pelaamaan yli 800 jäsenseurassa ympäri Suomen. Vuoden 2005–2006 välisenä aikana tehdyn liikuntatutkimuksen mukaan salibandya harrastaa Suomessa liki 400 000, ja se onkin jalkapallon jälkeen toiseksi suosituin palloilulaji. Pelaajat, joilla on pelilisenssi, heitäkin on neljänneksi eniten koko Suomessa. Lajin ylin organisaatio on Suomen salibandyliitto, joka valvoo ja edistää lajin kehitystä. Jäsenseuroissa pelaa yhteensä reilut 2000 joukkuetta ja lisenssipelaajia siis on noin 45 000. Suomen korkein sarjataso on niin miehissä kuin naisissakin salibandyliiga. Miesten puolella divarijoukkueita riittää aina kuudenteen divisioonaan asti. Naisten sarjassa viimeinen on nelosdivari. Junioritoimintaa on myös A-junnuista F-junnuihin asti ja vielä C-junnut kamppailevat SM-mitaleista.

Salibandyn aloittaminen on myös helppoa senkin takia, ettei mitään kamalan mittavia investointeja tarvitse tehdä varustepuolellakaan. Riittää että hommaa hyvät sisäpelikengät, ja mailan. Mailat ovat kevyitä, ne valmistetaan joko hiilikuidusta tai komposiitista. Mailojakin on eri painoisia ja käteen tunnustelemalla löytää varmaan omaan käteen käyvän mailan. Sama kenkien kanssa, ei ole olemassa yhtä ainoaa kenkämerkkiä jota käytetään vaan kukin valitsee itse itselleen sopivat. Salibandyssa ei muuten käytetä kiinteitä maaleja ollenkaan vaan irtonaisia aivan turvallisuussyihin vedoten.